Recept: Croque monsieur (very cheesy)

Tosti-1Kijk, tosti’s kennen we allemaal. De croque monsieur natuurlijk ook, maar wanneer maken we die nou? Nou, nooit dus. Veel te veel moeite. Tenzij je er echt heel veel trek in hebt. En chronisch lijdt aan studie ontwijkend gedrag. De échte croque monsieur maak je met een béchamelsaus. Die kost relatief veel moeite om te maken, maar let me tell you; het is het ZO. WAARD. Dus iets meer tijd over? Laat me je dan meenemen in de wereld van de échte tosti: meneer du croque.

Voordat ik je uitleg hoe we deze gaan maken, moet ik over één ding toch wel even duidelijk zijn. De bechamelsaus moet je zelf maken. Geen zooi uit een potje alsjeblieft, want dat smaakt ruk en het is nog duur ook. De ingrediënten voor een lekkere béchamel heb je waarschijnlijk al in huis en sneller gemaakt dan dat tripje naar de supermarkt. Daarnaast nog iets: goed brood is essentieel! Ik heb het geluk dat ik sindskort werk bij de allerleukste bakker van Rotterdam: Jordy’s Bakery. Sindsdien ben ik gezegend met het meest heerlijke brood wat er bestaat. O, en heel eerlijk, ik ben best een brood-snob geworden. Maar dat is geen excuus voor jou om casino brood te gebruiken. Koop maar gewoon een lekker stevig (desem)brood.

De échte croque monsieur
Serves 1
Extreem kazig. Extreem machtig. Extreem lekker!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
40 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
40 min
Ingredients
 1. Twee plakken stevig brood (bijvoorbeeld desem- of oerbrood)
 2. Zoveel kaas als je wil (jong/extra belegen of oude kaas)
 3. 3 eetlepels boter
 4. 3 eetlepels bloem
 5. Melk
Optioneel
 1. Ham
 2. Nootmuskaat of ander soort kruiden/specerijen
Instructions
 1. Zet alvast de oven aan op 200 graden.
 2. Snijd je brood in wat dikkere plakken. Snijd wat plakken kaas (zoveel als je wil) en rasp wat extra voor op de bovenkant.
 3. Zet voor de béchamelsaus een steelpannetje op het vuur en voeg de boter toe. Laat smelten op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat dit even garen. Je ziet dat het mengseltje goed is als de bloem wat witter wordt. Houd je whisk (ook wel garde, ik kwam niet op het woord) alvast in de aanslag en voeg koude melk toe. Roer fanatiek! Zodra het mengsel dikker wordt, voeg je meer melk toe. Doe dit een beetje op gevoel en vooral geleidelijk. Breng de béchamel op smaak met zout, peper en een kruid naar keuze (ik deed dit met nootmuskaat).
 4. Leg de helft van de kaas op je brood. Top het af met een eetlepel béchamelsaus en nog een plak kaas. Dekseltje (andere boterham) erop en dan mag je tosti in de oven. Skip deze stap niet, want door de béchamel op de bovenkant kan de tosti een beetje 'soggy' worden. Hij mag dus eerst een beetje krokant worden.
 5. Meng wat van de geraspte kaas met de bechamel en leg deze vervolgens op (de al enigszins krokante) bovenkant. Laat nog in de oven staan totdat de bovenkant is samengesmolten en een beetje bruin is geworden.
 6. Smakelijk eten!
Misschien zelfs twee http://misschienzelfstwee.nl/
Tosti-2

Als het goed is, ziet je tosti er na een paar minuten zo uit. He-le-maal verdwenen. Veel plezier met de foodcoma! 🙂

Maak jij wel eens een echte croque monsieur? Of houd je het liever bij een normale tosti?

Liefs,
Mies

7 thoughts on “Recept: Croque monsieur (very cheesy)

 1. Mies je blog is awesome!! Ben heerlijk aan het rondscrollen en ben nu al fan! Morgen zal ik met een (very cheesy) croque monsieur (desembrood) in bed chillen (jammie 🙂 heb ik nu besloten. Thank you for the inspiration haha. Liefs, Gamze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *