De oplossing voor een uitpuilende kledingkast: een capsule wardrobe

Capsule wardrobe-intro-01Ik ben geen fashionista. Mij zie je niet in prachtige kleding die allemaal op elkaar zijn afgestemd. Al heb ik wel een hekel aan kleuren die nét niet met elkaar kloppen. Maar of dat nou echt het fashionbloggersstemmetje in mijn hoofd is? Ik verwijt het eerder aan één van mijn vele autistische trekjes. Maar uit die trekjes komen ook geniale oplossingen, zoals al mijn nutteloze kleding weggooien en een capsule wardrobe beginnen!

Een wat? Een capsule wardrobe. Toen ik hierover las bij De Groene Meisjes móest ik dit proberen. Een capsule wardrobe is een soort seizoenskledingkast waarbij je een bepaald aantal kledingstukken hanteert. Bijvoorbeeld 30 of 40. Dit omvat dan je gehele kledingkast; van broeken tot schoenen en van jassen tot jurkjes. 

Het uitgangspunt van een capsule wardrobe is dat je met zo weinig mogelijk kledingstukken zo veel mogelijk kunt combineren. Om even hip te doen: minimalisme dus. Dat klonk voor mij als muziek in de oren. Ik heb namelijk altijd ontzettend veel geld aan kleding uitgegeven, om vervolgens ‘nooit iets te hebben om aan te kunnen trekken’. Klinkt dat bekend? Maak dan je eigen capsule wardrobe!
 Capsule-wardrobe-total-01
Dit is de mijne. Op de foto’s missen alleen nog vier broeken, een leren jasje en mijn schoenen (2 paar laarsjes en 1 paar sandalen). Mijn capsule voor de lente bestaat uit 33 items, inclusief schoenen en jassen. Van mezelf mag ik die gedurende de lente nog uitbreiden naar 35. Zo heb ik voor de lente nog geen sneakers, en die wil ik stiekem wel erg graag. 
 
Voordat je aan een capsule begint is het handig om te weten waar je heen wil. Ik heb bijvoorbeeld een periode gehad dat ik kleding kocht omdat ‘die ooit wel eens leuk zouden kunnen staan als ik ooit in de toekomst een thigh gap heb’ of ‘dat kan vast nog wel ooit eens van pas komen als ik ooit ergens een chique cocktailparty heb’. Dat is dus onzin. Dit soort gedachten moet je direct verbannen, want je eindigt geheid met een kast vol kleding die je nooit draagt.
 
Wat doe je dan wel? Goed nadenken over wat je wil uitstralen. Welke kleuren draag je al regelmatig en zijn bij voorkeur ook heel makkelijk te combineren? Wat heb je al in je kast hangen en wat kan weg? Houd een flinke opruimbeurt! Je hoeft het natuurlijk niet direct weg te gooien. Je kleding kun je ook prima nog even bewaren in een verhuisdoos als je het lastig vindt om er afstand van te doen (yep, guilty). Bedenk ook alvast wat jouw aantal gaat worden. Ik heb gekozen voor een aantal van maximaal 35. Inclusief jassen en schoenen. Dat kan heel drastisch lijken als je kledingkast momenteel uitpuilt, dus kies een aantal wat voor jou prettig voelt. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.
 
Capsule-accessoires-01
 
Voor de echte shopaholics** een aantal tips:
 • Kijk eens kritisch naar je kledingkast. Wat draag je het meest? Welke stijl zie je naar voren komen? Welke kledingstukken heb je misschien al jaren, maar draag je nog steeds met plezier? Focus je in het vervolg op dit soort pieces!
 • Laat je niet verleiden door de sale. Voorheen ging ik maar al te graag naar de uitverkoop van de H&M, om vervolgens kleding te kopen ‘omdat het toch maar 4 euro kostte’. Soms heb je er pareltjes tussen zitten, maar vraag je bij elk kledingstuk wat je in je handen hebt af: ‘Hoe lang ga ik hier daadwerkelijk plezier van hebben en is dit precies wat ik wil?’
 • Daarmee kom ik tot het volgende punt; neem geen genoegen met ‘net-nietjes’. Deze fout heb ik heel vaak gemaakt. Ik zag dan iets bij een andere blogger of waar dan ook, vond iets wat er op zich best op leek, maar toch niet helemaal… en dan kocht ik het. 9 van de 10 keer ben je dan toch niet helemaal tevreden.
 • Als je iets nieuws wil kopen, bedenk je dan waar je het bij aantrekt. Kun je niets bedenken? Laat het dan hangen, hoe mooi je het ook vindt.
 • Vind je het erg lastig om geen nieuwe kleding te kopen? Hanteer dan bepaalde regels. Bijvoorbeeld dat je het laat hangen als je het niet direct 100% geweldig vindt, dat wanneer je een nieuw kledingstuk koopt, een ander kledingstuk daarvoor moet worden weggegooid… Verzin wat creatiefs!
 • Bedenk wat je mist in je kledingkast en zet dit op een lijstje (in bijvoorbeeld Wunderlist). Bedenk je goed hoe het kledingstuk eruit moet zien en aan welke eisen die moet voldoen. Ga er af en toe naar op zoek op het internet of in de winkels, maar koop ook echt alleen dit kledingstuk. 
Voor nog wat praktische tips bieden deze websites goede handvaten:

Un-fancy.com – Capsule 101
The Project 333 – How to build a capsule wardrobe
De Groene Meisjes – Opgeruimd het nieuwe jaar in

 
Ik kan een capsule in ieder geval écht aanraden. Het voelt echt als een bevrijding. Dat klinkt vast heel zweverig, maar ik liep vorige week in de Primark en ondanks dat er heel veel leuks hing (en stufi net was gestort) heb ik maar 1 nieuwe zwarte blouse gekocht. En die stond al minstens een maand op mijn Wunderlist lijstje, dus dan mag het. Met die laatste zin heb ik zojuist heel dit artikel teniet gedaan. #CARE.
 
Een mooi klusje voor het weekend dus. Ga jij je eraan wagen?
 
Liefs,
Mies
 
**die hyperventileerden van het 33 stuks kleding of het woord minimalisme.

12 thoughts on “De oplossing voor een uitpuilende kledingkast: een capsule wardrobe

 1. Wat een fijn artikel en goede tips! Ik zou mijn kledingkast ook een moeten uitruimen, maar ik woon nu op kamers en dan is het wel fijn om veel dingen “dubbel” te hebben, als in, ik heb twee zwarte en twee witte blazers, twee fijne donkere en twee fijne lichte spijkerbroeken etc etc etc. Maaar als ik uitgestudeerd ben en gewoon op één plek woon is dit mijn eerste goede voornemen :-). Dat bijhouden in Wunderlist doe ik dan weer wel trouwens, is inderdaad heel handig om alleen dingen te kopen die je echt graag wil (want dat doe ik wel al best wel) :-).

 2. Wat een fantastisch idee! Ennuh, geen fashionista? Ik zie wel een aantal wel héle leuke items tussen zitten hoor, hihi. Ik heb laatst ook maar eens mijn kledingkast uitgemest en het is inderdaad een verademing. Zelf koop ik ook alleen dingen als ik ze écht graag wil en als ik weet dat ik ze ook echt vaak ga dragen, dus ik ben al een beetje op weg. Ook hou ik erg van het ‘vervang-principe’, als er iets kapot is en dus weg mag, mag ik er iets voor in de plaats kopen.

 3. Ik heb drie weken geleden mijn kledingkast uitgeruimd. Nu ligt daar alleen nog in wat ik écht draag (en dat is eigenlijk heel weinig, ik wissel blijkbaar nooit af) en dat is al zo’n bevrijding. Ik wil nog wel wat tweaken, wat items wegdoen of vervangen door betere kwaliteit maar dat idee van een aantal items vind ik eigenlijk wel erg fijn.

 4. Wat is dit een tof artikel zeg! Zo herkenbaar… veel geld uitgeven aan toffe items maar inderdaad vervolgens nooit weten wat je aan moet trekken. Ik vind dit echt een leuk concept. Ik ga binnenkort maar eens aan de slag met mijn eigen capsule. Je hebt me echt op weg geholpen 🙂 Thanks!

 5. Wat een mooi concept. Ik heb wel een volle keldingkast, maar draag altijd alles, en heb nooit het gevoel dat ik niks heb om aan te trekken. Wel koop ik heel bewust. Wat heb ik nodig? En neem geen genoegen meer met net nietjes..of misschien ooit…dat blijft maar hangen en doe je nooit niks meer mee. Ook is er bij mij iets erin, ook iets eruit. Zo hou ik mijn kast nestjes.

 6. Oeh wat slim!! Het hele idee van minimalisme spreekt me heel erg aan, maar ik heb er zelf nog wel een beetje moeite mee als ik naar mijn eigen kast kijk haha. Maar goede inspiratie dit! Wat een leuke schoenen heb je trouwens 🙂

 7. Ik had er een poos geleden al over gelezen en vond het al zo’n briljant idee. Heel veel kleren heb ik al weggedaan, maar eigenlijk kan er nog zoooveel meer weg. En dan mag ik van mezelf die items kopen die ik nog mis/nodig heb. Maar het enige wat nog ontbreekt om dit te doen: geld. :'(

  Ik vind de kleurtjes van jouw kleren trouwens zo fijn!

 8. Zelf ben ik al sinds een poos aan het minimaliseren en de kledingkast is een van de eerste dingen die ik heb aangepakt. Gevolg; ik heb amper nog kleding. Ik hoef mijn kledingkast helemaal niet meer uit te pluizen voor een capsule wardrobe, want dat is die uit zich zelf al (ik heb nooit veel kleding gehad denk ik).
  Heel leuk dat je hier mee bezig bent en dat je de items voor de lente voor jezelf hebt uitgezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *