Kersen-basilicum compote op Franse toast

Sommige recepten doen iets met je. Die blijven je bezighouden. Dat heb ik in ieder geval wel. Zo ging dat ook met deze kersen basilicum compote van Rachel Khoo, die zij in haar boek Chez Rachel in combinatie met Franse toast klaarmaakte. Dat wilde ik ook proberen!

Toast-kersenbasilicumcompote

Ik kon me geen voorstelling maken van hoe kersen en basilicum bij elkaar zouden smaken. Voor mij klonk het een beetje vreemd. Basilicum gebruik ik over het algemeen alleen bij hartige gerechten, en kersen.. Tja, dat is meer iets voor een kleffe Schwarzwalder cake. Bij elkaar klonk het mij nou niet echt als muziek in de oren.

Maar ik had het mis, zoals wel vaker gebeurd. Deze combinatie is een beetje gek, maar daar houd ik wel van. De basilicum proef je duidelijk, maar is niet overheersend. Precies goed.

Kersenbasilicumcompote1-01

Bovendien is het een ontzettend simpel recept. En als je, zoals ik, altijd al basilicum en suiker in huis hebt (wat ik me eigenlijk niet anders kan voorstellen) is het nog eens goedkoop ook. Diepvrieskersen, poedersuiker, zeezout en een bosje basilicum. Meer dan dat heb je niet nodig. Je gooit alle ingrediënten bij elkaar, zorgt ervoor dat je een hoop geduld hebt en hatseflats: je compote is klaar.

Maar waar eet je een compote eigenlijk bij? Die vraag stelde ik mijzelf (pas nadat ik de compote had gemaakt overigens. Mijn logica af en toe..). Ik had al wel eens yoghurt met cranberrycompote gegeten bij één van mijn lievelings lunchcafeetjes New Fork in Rotterdam en Rachel Khoo had de compote in combinatie met Franse toast klaargemaakt. Zo heb ik ‘m zelf ook geprobeerd. Deze compote in je havermout lijkt me ook een goed idee. Of natuurlijk bij een bolletje ijs, op een plak cake… De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Basilicum compote op Franse toast
Write a review
Print
Voor de compote
 1. 250 gram diepvrieskersen
 2. Poedersuiker
 3. Bosje basilicum
 4. Snufje zeezout
Voor de toast
 1. Sneetje witbrood of brioche
 2. 100 ml melk
 3. 1 ei
 4. 2 eetlepels suiker
 5. Snufje zout
 6. Boter om in te bakken
Instructions
 1. Doe de diepvrieskersen en een snufje zeezout in een steelpannetje. Bestrooi met poedersuiker totdat alles enigszins bedekt is. Scheur de basilicum in kleine stukjes en voeg deze toe. Roer de ingrediënten door elkaar en breng het geheel aan de kook. Als de poedersuiker is opgelost, proef of het zoet genoeg is. Voeg eventueel nog meer poedersuiker toe naar je eigen smaak.
 2. Laat het mengsel voor ongeveer 15 minuten lekker pruttelen. De compote is klaar als het enigszins is ingedikt. Je kunt checken of de compote dik genoeg is door een lepel van het mengsel te nemen en met je vinger een streepje op de lepel te maken. Als deze blijft staan en dus niet direct uitloopt is je compote klaar.
 3. Voor de Franse toast neem je een sneetje witbrood. Schenk de melk in een diep bord en voeg het ei en de suiker hieraan toe. Kluts door elkaar en haal de boterham door het mengsel.
 4. Bak het brood aan beide kanten in een koekenpan met een beetje boter totdat het goudbruin is.
 5. Serveer de compote warm op je Franse toast, met eventueel nog een beetje vanillesuiker. Eet smakelijk!
Misschien zelfs twee http://misschienzelfstwee.nl/

17 thoughts on “Kersen-basilicum compote op Franse toast

  1. Hi I have just purchased the SD2501 and want to try the spicy fruit loaf. The reecpis only include the recipe for NZ (twice). Can someone please let me know the correct ingredients for Australia?

  2. We have that program here, too.Safe Haven babies fall into an entirely different category. They can\\’t access their information because there is none. That\\’s vastly different from hiding information from someone when it does exist and while it\\’s unfortunate that babies are abandoned at all, it\\’s programs like those that save lives so I would never advocate that women must give their info when leaving their babies at a fire station or hospital et al. Yes, it\\’s not in keeping with my argument that adoptees have rights but as noted, it\\’s also not the same type of situation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *